Лето 2016 года обещает стать самым ярким и масштабным за всю историю украинской музыкальной фестивальной культуры. Слушателей ожидают практически два десятка фестивалей с мощнейшими лайн-апами и дополнительными мероприятиями.

В городе Тростянец Сумской области 27 и 28 августа пройдёт фестиваль «Схід-Рок», являющийся одним из самых крупных украинских фестивалей. Главными хедлайнерами в этом году станут американские рокеры Our Last Night. Также на сцене фестиваля выступят швейцарская группа Überyou, канадцы Fire Next Time, украинцы The HARDKISS, Скрябін, Роллікс, Ричи Колючий, Біла Вежа, Гражданин Топинамбур, Кімната Гретхен, Cherry-Merry, O.Torvald и другие.

Отличительной чертой «Схід-Рока» является то, что фестиваль проходит в Круглом дворе – усадьбе-манеже XVIII века, больше напоминающей замок или форт. В результате атмосфера на ивенте царит потрясающая, как показал опыт прошлых лет.

В преддверии фестиваля «Мрия» пообщалась с одним из организаторов «Схід-Рока» Русланом Бовой:

— С чем связано то, что Украина только сейчас активно начинает набирать обороты в формировании фестивальной культуры?

— Український ринок фестивалів так як виглядає зараз, мав виглядати у 2014 році, але 2014 та 2015 були найтяжчими для концертної та фестивальної діяльності за останні 5-7 років. Тому ми втратили два роки для розвитку фестивального рикну. Зараз наздоганяємо. З,являються кожного року нові фестивалі та відроджуються ті, що призупиняли свою діяльність. Зараз чудова ситуація, багато класних фестивалів, велика конкуренція та мотивація рости й удосконалюватися.

eU-eK2NKsy8

— Чего, по вашему мнению, не хватает украинским фестивалям и их организаторам?

— Українські фестивалі та їх директори круті чуваки, які роблять круті івенти.

fm6ILlkrmho

— Насколько трудно сейчас сформировать достойный лайн-ап, включая представителей заграничной сцены?

— В цьому питанні пов’язано абсолютно все. Хочеш, щоб до тебе приїхали люди — роби крутий лайнап, хочеш, щоб він відрізнявся від інших фестів — вези іноземців. Сьогодні реалії такі, що для того щоб привертати увагу публіки, мало сформувати лайнап виключно з українських музикантів, потрібно щось цікаве. СХІД-РОК цього року вперше привезе для української публіки гурт з США Our Last Night. Дивлячись на реакцію людей після того, як ми оголосили їх хедлайнерами, ми не прогадали.

— Это рентабельно?

— Перший рік ні. Далі все залежить від організаторів

— Сейчас очень много достойных молодых украинских групп пытаются покорить сцены больших фестивалей. Что вы можете посоветовать им? Как им пробиться?

— Організатори фестивалів постійно моніторять молоді команди, нам цього року прийшло більше 500 заявок від гуртів, котрі бажають прийняти участь у відборах на Головну сцену, з них я особисто не знав десь 20%, про інших вже якимось чином чув, але проблема в тому, що спостерігаючи за гуртом вже не перший рік, не видно ніякого прогресу, але приємно, що є такі команди, які дійсно ростуть і ми можемо на наступний рік їх покликати напряму або дати можливість зіграти на Малій сцені СХІД-РОК. Тому молодим командам можу порадити не боятися та йти вперед. Головне — це намагатись робити якісну музику та постійно вчитись і рости, грати, грати, грати на різних майданчиках, бо це все досвід.

Все желающие смогут приобщиться к украинской фестивальной культуре и посетить «Схід-Рок», который пройдёт 27 и 28 августа в городе Тростянец Сумской области. Цена на двухдневный абонемент составляет 350 гривен.

Фото: фестиваль «Схід-Рок»

Виталий Очерет